Možnosti priprave jedi s šparglji so neomejene. Lahko jih skuhamo na klasičen način in ponudimo s katero od številnih omak. Dobri so tako topli, kot hladni, gratinirani ali v solati. Teknejo kot predjed, glavna jed ali kot priloga. Kombiniramo jih lahko z drugo zelenjavo, mesom, ribami, rižem, testeninami, krompirjem in še s čim. S šparglji obogatimo doma pečen kruh, spečemo špargljev zavitek ali torto. In če želimo res nekaj posebnega, pripravimo šparglje še za poobedek, na primer kot sladoled.

Zelo cenjena je kombinacija špargljevih jedi z vinom. Harmonijo okusov med vinom in šparglji dosežemo z izbiro primernega vina, ki se najbolj prilega sestavinam špargljeve jedi. K samostojno pripravljenim zelenim ali belim špargljem se najbolje poda kozarec lahkega belega vina.

Kuhanje špargljev

Šparglje operemo, spodnje dele olupimo in odrežemo morebitne olesenele dele. Kuhamo jih v slani vodi, kateri lahko dodamo še ščep sladkorja in košček masla. Beljene šparglje kuhamo približno 20 minut, zelene pa 10 do 15 minut.

Kuhane šparglje lahko uporabimo kot zelenjavno prilogo ali jih prelijemo z različnimi omakami ter postrežemo kot predjed ali lažji obrok.

Čiščenje in priprava za kuho

Šparglje speremo pod tekočo vodo in jih odcedimo. Nikdar jih ne pustimo stati v vodi, saj se v tem primeru vanjo izlužujejo tudi mineralne snovi. Z nožem za lupljenje zelenjave ali s posebnim nožem za lupljenje špargljev jih tanko olupimo in sicer od vršička proti dnu poganjka, da odstranimo olesenelo povrhnjico. Pri zelenih špargljih lupimo le spodnjo tretjino poganjka. Tako pripravljene šparglje povežemo s kuhinjsko nitko v šope po 8 do 10 poganjkov.

Olesenele spodnje dele poganjkov špargljev (1 do 2 cm) odrežemo in jih skupaj z olupki uporabimo za kuhanje špargljeve juhe ali jušne osnove.

Kupovanje in shranjevanje špargljev

Najboljši šparglji so dnevno sveži šparglji. Pri kupovanju špargljev moramo biti pozorni na njihovo barvo, izgled vršička, rezne ploskve ob bazi poganjkov in povrhnjico poganjka. Obeljeni špargelj mora biti ‘od nog do glave’ enakomerno svetel. Ob uvrščanju v nižje kakovostne razrede od ekstra kvalitete je dovoljena le rahla zelena ali vijolična obarvanost vršička, ki se pojavi, ko je le-ta izpostavljen svetlobi, torej ko pogleda iz zemlje oziroma iz nasutih grebenov. Poganjek kot tudi rezna ploskev, ne sme biti olesenel, zasušen, porjavel ali plesniv. Svežino najlažje ugotovimo tako, da z dvema prstoma stisnemo odrezan konec šparglja ali vanj zarežemo z nohtom. Pri tem se mora pojaviti dišeč, aromatičen sok. Ob upogibanju svežega poganjka le ta poči in se na upogibnem mestu prekolje, medtem ko se olesenel poganjek le ukrivi. Na ta način tudi pri pripravi poganjkov za kuhanje ločujemo sveže dele od olesenelih.

Če je povrhnjica nagubana, je to že znak uvelosti. Na splošno pri obeljenjem šparglju velja, da tanjša, ko je povrhnjica, boljši je; debela povrhnjica lahko tudi že pomeni olesenelost, v najslabšem primeru pa velik odpad pri lupljenju poganjkov.

Svežino zelenih špargljev ugotavljamo podobno kot pri beljenih, kakovostne norme pa določajo še sklenjene vršičke poganjkov in enakomerno debelino poganjkov v šopu.

Sveže šparglje lahko za dan, dva, največ tri, shranimo v hladilniku. Da se ne bi preveč izsušili, jih zavijemo v vlažno krpo. V primeru daljšega shranjevanja lahko poganjke zamzujemo sveže ali blanširane ali jih kuhane vlagamo v slanico.

Špargljeva juha 2 – 5 oseb

15-25 dag špargljev 1 kisle smetane velika žlica pšeničnega zdroba (srednje velika žlica moke) 1,0 l vode (ali 0,5 l vode + 0,5 l mleka)…

Več

Šparglji v solati #2

0

šparglji pečena paprika česen peteršilj poper olivno olje Šparglje narežemo na 2 cm velike koščke, narežemo pečeno papriko na majhne podolgovate koščke, dodamo česen, poper…

Več

Šparglji z zeleno in jabolkom

0

Kuhane šparglje naložite na krožnik. Zeleno (lahko tudi stebla steblaste zelene) in olupljena jabolka narežite na način “yulijen” (kot vžigalice veliki rezanci). Posebej zmešajte jogurt,…

Več

Špargljeva kremna juha

0

Na oljčnem olju popražite sesekljano čebulo, dodajte na kolobarje narezane šparglje in očiščeno narezano jušno zelenjavo. Ko je zelenjava spražena, jo zalijte s kostno juho…

Več

Šparglji v frikaseju

0

1 kg špargljev, sol 1,5 dcl močne juhe, 3 rumenjaki, sok pol limone in ravno toliko vina Šparglje ogulite in skuhajte v slani vodi ter…

Več

Rižota s šparglji in parmezanom

0

Na oljčnem olju popražite na kolobarje narezano mlado čebulo, narezane šparglje, svežo zeleno in rdečo papriko, malenkost sesekljanega česna in na kocke narezan olupljen paradižnik…

Več

Špageti s šparglji

0

Špagete skuhajte, odcedite, splaknite z vodo in servirate. Omako za špagete pripravite tako, kot je opisano pri rižoti. Papriko lahko opustite, količina paradižnika pa naj bo…

Več

Spomladanska solata iz testenin špargljev in rukole

0

Testenine skuhajte, odcedite in ohladite s hladno vodo. Šparglje ogulite, skuhajte in ohladite. Rukolo očistite in operite. Na krožnik položite rukolo, nanjo naložite šparglje. Testenine…

Več

Šparglji z mlado čebulo

0

Šparglje operite, ogulite in na hitro skuhajte v vreli slani vodi. Odcejene in ohlajene šparglje narežite na kolobarje. Na kolobarje narežite tudi spomladansko čebulo in…

Več

Šparglji z drobtinami

0

3/4 kg špargljev, 2 kuhani jajci, 2 celi jajci, 20 dag naribanega trdega sira, košček masla, drobtine Kuhane in odcejene šparglje naložimo v pomaščeno jensko…

Več