Možnosti priprave jedi s šparglji so neomejene. Lahko jih skuhamo na klasičen način in ponudimo s katero od številnih omak. Dobri so tako topli, kot hladni, gratinirani ali v solati. Teknejo kot predjed, glavna jed ali kot priloga. Kombiniramo jih lahko z drugo zelenjavo, mesom, ribami, rižem, testeninami, krompirjem in še s čim. S šparglji obogatimo doma pečen kruh, spečemo špargljev zavitek ali torto. In če želimo res nekaj posebnega, pripravimo šparglje še za poobedek, na primer kot sladoled.

Zelo cenjena je kombinacija špargljevih jedi z vinom. Harmonijo okusov med vinom in šparglji dosežemo z izbiro primernega vina, ki se najbolj prilega sestavinam špargljeve jedi. K samostojno pripravljenim zelenim ali belim špargljem se najbolje poda kozarec lahkega belega vina.

Kuhanje špargljev

Šparglje operemo, spodnje dele olupimo in odrežemo morebitne olesenele dele. Kuhamo jih v slani vodi, kateri lahko dodamo še ščep sladkorja in košček masla. Beljene šparglje kuhamo približno 20 minut, zelene pa 10 do 15 minut.

Kuhane šparglje lahko uporabimo kot zelenjavno prilogo ali jih prelijemo z različnimi omakami ter postrežemo kot predjed ali lažji obrok.

Čiščenje in priprava za kuho

Šparglje speremo pod tekočo vodo in jih odcedimo. Nikdar jih ne pustimo stati v vodi, saj se v tem primeru vanjo izlužujejo tudi mineralne snovi. Z nožem za lupljenje zelenjave ali s posebnim nožem za lupljenje špargljev jih tanko olupimo in sicer od vršička proti dnu poganjka, da odstranimo olesenelo povrhnjico. Pri zelenih špargljih lupimo le spodnjo tretjino poganjka. Tako pripravljene šparglje povežemo s kuhinjsko nitko v šope po 8 do 10 poganjkov.

Olesenele spodnje dele poganjkov špargljev (1 do 2 cm) odrežemo in jih skupaj z olupki uporabimo za kuhanje špargljeve juhe ali jušne osnove.

Kupovanje in shranjevanje špargljev

Najboljši šparglji so dnevno sveži šparglji. Pri kupovanju špargljev moramo biti pozorni na njihovo barvo, izgled vršička, rezne ploskve ob bazi poganjkov in povrhnjico poganjka. Obeljeni špargelj mora biti ‘od nog do glave’ enakomerno svetel. Ob uvrščanju v nižje kakovostne razrede od ekstra kvalitete je dovoljena le rahla zelena ali vijolična obarvanost vršička, ki se pojavi, ko je le-ta izpostavljen svetlobi, torej ko pogleda iz zemlje oziroma iz nasutih grebenov. Poganjek kot tudi rezna ploskev, ne sme biti olesenel, zasušen, porjavel ali plesniv. Svežino najlažje ugotovimo tako, da z dvema prstoma stisnemo odrezan konec šparglja ali vanj zarežemo z nohtom. Pri tem se mora pojaviti dišeč, aromatičen sok. Ob upogibanju svežega poganjka le ta poči in se na upogibnem mestu prekolje, medtem ko se olesenel poganjek le ukrivi. Na ta način tudi pri pripravi poganjkov za kuhanje ločujemo sveže dele od olesenelih.

Če je povrhnjica nagubana, je to že znak uvelosti. Na splošno pri obeljenjem šparglju velja, da tanjša, ko je povrhnjica, boljši je; debela povrhnjica lahko tudi že pomeni olesenelost, v najslabšem primeru pa velik odpad pri lupljenju poganjkov.

Svežino zelenih špargljev ugotavljamo podobno kot pri beljenih, kakovostne norme pa določajo še sklenjene vršičke poganjkov in enakomerno debelino poganjkov v šopu.

Sveže šparglje lahko za dan, dva, največ tri, shranimo v hladilniku. Da se ne bi preveč izsušili, jih zavijemo v vlažno krpo. V primeru daljšega shranjevanja lahko poganjke zamzujemo sveže ali blanširane ali jih kuhane vlagamo v slanico.

Ocvrti šparglji

1 kg srednje debelih špargljev sol, moka, jajca, drobtine, olje, limona Očiščene šparglje lahko uporabimo cele ali jih prerežemo na polovico. Najprej jih povaljamo moki,…

Več

Šparglji z jajci – malo drugače

0

1/2 kg špargljev, 8 jajc, 13 dag masla ali olja 2 žlici sladke smetane, sol, poper Šparglje ogulimo, odrežemo spodnji trdi del ter jih skuhamo…

Več

Šparglji v solati

0

Šop divjih ali gojenih špargljev, 3 jajca, sol, olivno olje, kis, limonin sok, šopek kreše, drobnjaka in peteršilja, žlica zenfa, 1dl solatne majoneze Šparglje ostrgamo,…

Več

Fritaja s šparglji

0

Sestavine: šparglji, oljčno olje, jajca, poper in sol Špargo (šparglje) narežemo na 1 do 2 cm dolge koščke, in sicer od vrha navzdol, dokler je…

Več

Šparglji s pršutom za 4 osebe

0

čas priprave: 50 minut Sestavine: 1 vrečka Knorr špargljeve juhe 2 kg belih špargljev sol,sladkor sok ene limete maslo 200 g pršuta (narezanega na tanke…

Več

Telečji medaljon z beluši

0

Telečjo ribico očistite. Z ostrim nožem narežite približno 5 dag težke medaljone. Z roko in kuhinjskim kladivom oblikujte 1,5 cm debele medaljone, jih solite in…

Več

Beluši z jagodami

0

Beluše operite, oluščite in na hitro skuhajte v vreli slani vodi. Odcejene in ohlajene beluše narežite na kolobarje. Na kolobarje narežite tudi spomladansko čebulo in…

Več

Beluši vinigret

0

Očiščene beluše skuhajte v vreli slani vodi, odcedite in splaknite s hladno vodo. Beluše naložite na ploščo. Stebla belušev naj bodo poravnana. Za podlago (dekoracijo)…

Več