Možnosti priprave jedi s šparglji so neomejene. Lahko jih skuhamo na klasičen način in ponudimo s katero od številnih omak. Dobri so tako topli, kot hladni, gratinirani ali v solati. Teknejo kot predjed, glavna jed ali kot priloga. Kombiniramo jih lahko z drugo zelenjavo, mesom, ribami, rižem, testeninami, krompirjem in še s čim. S šparglji obogatimo doma pečen kruh, spečemo špargljev zavitek ali torto. In če želimo res nekaj posebnega, pripravimo šparglje še za poobedek, na primer kot sladoled.

Zelo cenjena je kombinacija špargljevih jedi z vinom. Harmonijo okusov med vinom in šparglji dosežemo z izbiro primernega vina, ki se najbolj prilega sestavinam špargljeve jedi. K samostojno pripravljenim zelenim ali belim špargljem se najbolje poda kozarec lahkega belega vina.

Kuhanje špargljev

Šparglje operemo, spodnje dele olupimo in odrežemo morebitne olesenele dele. Kuhamo jih v slani vodi, kateri lahko dodamo še ščep sladkorja in košček masla. Beljene šparglje kuhamo približno 20 minut, zelene pa 10 do 15 minut.

Kuhane šparglje lahko uporabimo kot zelenjavno prilogo ali jih prelijemo z različnimi omakami ter postrežemo kot predjed ali lažji obrok.

Čiščenje in priprava za kuho

Šparglje speremo pod tekočo vodo in jih odcedimo. Nikdar jih ne pustimo stati v vodi, saj se v tem primeru vanjo izlužujejo tudi mineralne snovi. Z nožem za lupljenje zelenjave ali s posebnim nožem za lupljenje špargljev jih tanko olupimo in sicer od vršička proti dnu poganjka, da odstranimo olesenelo povrhnjico. Pri zelenih špargljih lupimo le spodnjo tretjino poganjka. Tako pripravljene šparglje povežemo s kuhinjsko nitko v šope po 8 do 10 poganjkov.

Olesenele spodnje dele poganjkov špargljev (1 do 2 cm) odrežemo in jih skupaj z olupki uporabimo za kuhanje špargljeve juhe ali jušne osnove.

Kupovanje in shranjevanje špargljev

Najboljši šparglji so dnevno sveži šparglji. Pri kupovanju špargljev moramo biti pozorni na njihovo barvo, izgled vršička, rezne ploskve ob bazi poganjkov in povrhnjico poganjka. Obeljeni špargelj mora biti ‘od nog do glave’ enakomerno svetel. Ob uvrščanju v nižje kakovostne razrede od ekstra kvalitete je dovoljena le rahla zelena ali vijolična obarvanost vršička, ki se pojavi, ko je le-ta izpostavljen svetlobi, torej ko pogleda iz zemlje oziroma iz nasutih grebenov. Poganjek kot tudi rezna ploskev, ne sme biti olesenel, zasušen, porjavel ali plesniv. Svežino najlažje ugotovimo tako, da z dvema prstoma stisnemo odrezan konec šparglja ali vanj zarežemo z nohtom. Pri tem se mora pojaviti dišeč, aromatičen sok. Ob upogibanju svežega poganjka le ta poči in se na upogibnem mestu prekolje, medtem ko se olesenel poganjek le ukrivi. Na ta način tudi pri pripravi poganjkov za kuhanje ločujemo sveže dele od olesenelih.

Če je povrhnjica nagubana, je to že znak uvelosti. Na splošno pri obeljenjem šparglju velja, da tanjša, ko je povrhnjica, boljši je; debela povrhnjica lahko tudi že pomeni olesenelost, v najslabšem primeru pa velik odpad pri lupljenju poganjkov.

Svežino zelenih špargljev ugotavljamo podobno kot pri beljenih, kakovostne norme pa določajo še sklenjene vršičke poganjkov in enakomerno debelino poganjkov v šopu.

Sveže šparglje lahko za dan, dva, največ tri, shranimo v hladilniku. Da se ne bi preveč izsušili, jih zavijemo v vlažno krpo. V primeru daljšega shranjevanja lahko poganjke zamzujemo sveže ali blanširane ali jih kuhane vlagamo v slanico.

Špargljeva juha

1,5 kg zelenih špargljev, sol, ščep sladkorja, noževa konica belega popra, 1 žlica jedilnega škroba, 100 g kisle smetane, 2 žlici drobno narezanega kopra, ¼…

Več

Špargljeva omleta

0

500 g špargljev, 2 veliki šalotki, 6 jajc, 2 žlici oljčnega olja, skodelica naribanega parmezana, sol, sveže zmlet poper Šparglje diagonalno narežemo na 2 do…

Več

Gratinirani šparglji z ementalerjem

0

500 g špargljev, 100 g ementalerja, 2 žlici naribanega parmezana, 2 jajci, 3 žlice oljčnega olja, 10 g masla, sol, poper Šparglje kuhamo 10 minut….

Več

Zapečeni rezanci s šparglji

0

600 g špargljev, 500 g širokih rezancev, 200 g kuhanega pršuta, pest naribanega parmezana, oljčno olje, bešamel Narezane šparglje za nekaj minut potopimo v slan…

Več

Pita s šparglji

0

200 g moke, 100 g masla ali margarine, 400 g špargljev, 100 g kuhane šunke, 4 jajca, 2 dl kisle smetane, 2 žlici naribanega sira,…

Več

Špargljeva solata z jogurtom

0

28 poganjkov špargljev, 125 ml nemastnega jogurta, 1 žlica zdrobljenega sira s plesnijo, 60 ml limoninega soka, 1 žlica sesekljanega drobnjaka, 1 strok česna, 2…

Več

Sirova omaka

0

5 dl bešamela, 150 g naribanega sira Bešamelnu dodamo 150 g naribanega sira in mešamo na majhnem ognju, dokler se sir ne raztopi. Če je…

Več

Holandska omaka

0

2 rumenjaka, žlica hladne vode, sol, sveže zmlet bel poper, 200 g na koščke zrezanega masla, žlička limoninega soka Raztepemo rumenjaka z vodo, solimo, popramo…

Več

Ocvrti šparglji

0

1 kg srednje debelih špargljev sol, moka, jajca, drobtine, olje, limona Očiščene šparglje lahko uporabimo cele ali jih prerežemo na polovico. Najprej jih povaljamo moki,…

Več

Zeleni šparglji z jajcem

0

1 kg zelenih špargljev čebula, sol, 3 – 4 jajca, olje, (česen, poper,…), vegeta V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo sesekljano čebulo in jo svetlo…

Več